تازهترین آمارها از وضعیت جمعیتی خراسان شمالی نشان میدهد که بیش از ۴۳ هزار و ۱۸۵ خانواده در این استان، شش ماه پس از ازدواج، هنوز صاحب فرزند نشدهاند. این رقم، با توجه به نرخ باروری در کشور، نگرانیهایی را در خصوص آینده جمعیتی این منطقه به وجود آورده است.
افزایش سن بارداری و پدیده تکفرزندی
کارشناس جمعیت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، مریم سادات بنی هاشم، با اعلام این آمار نگرانکننده، به روند افزایش سن بارداری در استان اشاره کرد. او توضیح داد که در سال گذشته، از حدود ۱۰ هزار تولد ثبت شده در استان، بیشترین بارداریها در رده سنی ۳۰ تا ۳۴ سال اتفاق افتاده است. این در حالی است که در سالهای گذشته، اوج بارداری در سنین ۲۰ تا ۲۵ سال مشاهده میشد. همچنین، آمارها حاکی از آن است که حدود ۳۰ درصد از خانوادههای کشور تکفرزند هستند و در خراسان شمالی نیز ۵۵ هزار مادر تکفرزند وجود دارد.
بنی هاشم همچنین به افزایش بارداری در سنین بالای ۴۰ سال اشاره کرد و افزود: “در گذشته بارداری در این سنین پرخطر تلقی میشد، اما با پیشرفت علم پزشکی و مراقبتهای لازم، شاهد بارداریهای موفق در این رده سنی نیز هستیم. با این حال، نیاز به مراقبتهای ویژه در این بارداریها بسیار حائز اهمیت است.”
شناسایی زوجهای نابارور و تلاش برای درمان
دکتر مریم پورآدینه، متخصص درمان ناباروری در استان، از شناسایی ۳۸۴۶ زوج نابارور در خراسان شمالی خبر داد. از این تعداد، ۱۱۴۷ نفر به مراکز درمانی مراجعه کرده و ۴۲۵ پرونده فعال در مرکز درمان ناباروری استان تشکیل شده است. با وجود چالشها، تلاشها برای درمان این زوجها نیز نتایج مثبتی به همراه داشته و تاکنون ۷۷ مورد باروری موفق به ثبت رسیده است.

او به اجرای طرح “آمایش امید” در استان برای شناسایی زوجهای نابارور اشاره کرد و افزود: “برای ارائه خدمات درمانی سطح سه به بیماران، مرکز درمان ناباروری در استان راهاندازی شده است.” پورآدینه تاکید کرد که شاخص ناباروری هیچگاه به صفر نمیرسد، زیرا علت ۲۰ درصد از موارد ناباروری ناشناخته است.
این آمارها و اظهارات مسئولین، بر ضرورت توجه بیشتر به موضوع جمعیت و ارائه حمایتهای لازم به خانوادهها برای فرزندآوری تاکید میکند. توسعه مراکز درمانی ناباروری، ارائه مشاورههای جامع و افزایش آگاهی عمومی در این زمینه، میتواند گامهای موثری در رفع این چالش جمعیتی باشد.