قیمت جهانی طلا در معاملات روز جمعه، تحت تأثیر افزایش ارزش دلار آمریکا و واکنش بازار به جدیدترین تحولات تعرفهای، با افت قابل توجهی به کار خود پایان داد. این کاهش، پس از هفتهای پرنوسان، نشاندهنده عقبنشینی موقت این فلز گرانبها از اوجهای اخیر خود است.
نوسانات قیمت و عوامل تأثیرگذار
در پایان معاملات روز جمعه، قیمت هر اونس طلا برای تحویل فوری، با ۰.۷ درصد کاهش، به ۲۳۲۹۳ دلار و ۵۹ سنت رسید. این رقم نشان میدهد که طلا در طول هفته گذشته، پیش از تعطیلی بازار، ۱.۹ درصد از ارزش خود را از دست داده است. همچنین، بهای هر اونس طلا در بازار معاملات آتی آمریکا با ۰.۹ درصد کاهش، در ۲۳۱۵ دلار و ۴۰ سنت بسته شد.
افزایش ۰.۱ درصدی شاخص دلار، به عنوان یکی از عوامل اصلی این کاهش قیمت، نقش مهمی ایفا کرد. با تقویت دلار، طلا که با این ارز قیمتگذاری میشود، برای خریداران غیرآمریکایی گرانتر شده و تقاضا برای آن کاهش مییابد.
تأثیر تصمیمات تعرفهای بر بازار
تحولات قانونی در ایالات متحده نیز بر بازار طلا تأثیرگذار بود. پس از آنکه یک دادگاه تجاری آمریکا در حکمی اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، در وضع تعرفهها از اختیارات خود فراتر رفته و دستور توقف فوری آنها را صادر کرد، یک دادگاه تجدیدنظر فدرال، در روز پنجشنبه، گستردهترین تعرفههای دوره ترامپ را به طور موقت بازگرداند. این تصمیم، که پیچیدگیهای جدیدی را به چشمانداز تجاری جهانی اضافه میکند، تا حدی بر نوسانات بازار فلزات گرانبها تأثیر گذاشت.
دیوید مگر، مدیر معاملات فلزات در شرکت «های ریج فیوچرز»، در این باره میگوید: “قیمت طلا در این برهه از زمان، از اوجهای اخیر عقبنشینی کرده و در دوره تثبیت قرار دارد. در حالی که شاهد کاهش نیاز به داراییهای امن هستیم، قیمت طلا تحت فشار اندکی قرار دارد، اما به نظر میرسد که اقدامات ترامپ در نهایت، به قیمتها کمک خواهد کرد.”
شاخصهای اقتصادی و انتظارات از بانک مرکزی آمریکا
در بخش دادههای اقتصادی، شاخص قیمت هزینههای مصرف شخصی آمریکا (PCE) در ماه آوریل نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، ۲.۱ درصد افزایش یافت که کمتر از پیشبینی رشد ۲.۲ درصدی این شاخص بود. پس از انتشار این گزارش، معاملهگران همچنان پیشبینی میکنند که بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو)، در ماه سپتامبر، هدف خود را برای هزینههای استقراض کوتاهمدت کاهش خواهد داد. کاهش نرخ بهره معمولاً به نفع طلا است، زیرا هزینه فرصت نگهداری آن را کاهش میدهد. طلا که در محیط نرخ بهره پایین رونق میگیرد و همچنین برای پوشش ریسک در برابر تورم و عدم قطعیت استفاده میشود، در ماه آوریل، به رکورد ۲۳۵۰۰ دلار و پنج سنت صعود کرده بود.

تقاضای فیزیکی و سایر فلزات گرانبها
همزمان، تقاضای فیزیکی برای طلا در هند، که یکی از بزرگترین مصرفکنندگان طلا در جهان است، طی هفته گذشته تحت تأثیر افزایش قیمتهای داخلی و پایان فصل عروسی کاهش یافت. این امر نشان میدهد که عوامل منطقهای و فصلی نیز میتوانند بر نوسانات قیمت جهانی طلا تأثیرگذار باشند.
در بازار سایر فلزات ارزشمند نیز شاهد کاهش قیمتها بودیم:
- بهای هر اونس نقره با ۱.۲ درصد کاهش به ۲۳۲ دلار و ۹۴ سنت رسید.
- هر اونس پلاتین با ۲.۵ درصد کاهش به ۲۱۰۵۵ دلار و پنج سنت رسید.
- هر اونس پالادیوم با ۰.۶ درصد کاهش به ۲۹۶۷ دلار و ۳۰ سنت رسید.
به نظر میرسد بازار طلا در حال حاضر در فاز انتظار و واکنش به دادههای اقتصادی و تصمیمات کلان سیاسی و اقتصادی قرار دارد. تغییر در سیاستهای پولی فدرال رزرو و تحولات ژئوپلیتیکی میتواند مسیر حرکت این فلز گرانبها را در آینده تعیین کند.